Senapor Isı Yalıtım Plakası Karbonlu EPS

Expanded Polistiren Köpük (EPS Genleştirilmiş Polistiren Sert Köpük), petrolden elde edilen, köpük halindeki, termoplastik, kapalı gözenekli, tipik olarak beyaz renkli bir ısı yalıtım malzemesidir.
Polistiren taneciklerinin şişirilmesi ve birbirine kaynaşması ile elde edilen EPS ürünlerde, kullanılan şişirici gaz ‘Pentan’dır. Organik bir bileşen olan pentan, tanecikler içinde çok sayıda küçük gözeneklerin oluşmasını sağladıktan sonra, üretim sırasında ve üretimi takiben çok kısa sürede hava ile yer değiştirir. Açığa çıkan pentan gazı atmosferde zaten bulunan C02 ve su buharına dönüşür. Pentanın açığa çıkmasıyla, malzemenin bünyesinde bulunan çok sayıdaki (yoğunluğa bağlı olarak 1 m3 EPS’de 3-6 milyar) küçük kapalı gözenekli hücreler içinde durgun hava hapsolur. Malzemenin % 98’i durgun havadır; %2’si ise polistrendir.
Eps nin ısı yalıtım özelliği ise “durgun hava” dan gelmektedir. Bilindiği gibi durgun hava bilinen malzemeler içerisinde en ekonomik ve çevre dostu ısı yalıtım malzemesidir. Dünyada mevcut en iyi ısı yalıtımı sağlayan birkaç malzemeden biri olan EPS, aynı performansı, ülkemizde kullanılan diğer ısı yalıtım malzemelerinden daha ekonomik olarak sağlayan tek malzemedir.
- lsı ve ses yalıtım malzemesi
- Hafif şap uygulamalarında
- Dış cephe mantolama uygulamalarında
- iç cephe yalıtım uygulamalarında
- Yerden ısıtmalı döşemelerin yalıtılmasında
- Çatılar (Mertek arası, Mertek altı, Mertek üstü)
- Teras çatılarda
- Asma tavanlarda
- Boruların yalıtımı
- Bodrum tavanları
- Dekoratif Dış Cephe Ürünleri
- Reklamcılık Sektörü – (fuar, vitrin uygulamaları)
- Ambalaj (Balık kutusu, Meyve-sebze kolisi, Beyaz eşya)
- Yüzer iskele yapımında (Panteon)
- Dolgu malzemesi
Min 15kg/m3 yoğunluklu olacak şekilde karbon takviyeli yüksek ısı performansı özel olarak kalıp halinde üretilip boyut stabilitesi için 6 hafta dinlendirilen, dış cephe ısı yalıtım sistemleri için TS EN 13499’a uygun şekilde özel olarak üretilen ekspande polistiren levhalardır. Naylon ambalajda piyasaya sunulur.
Malzeme, esnek olan yapısı, darbe emiş özelliği ve mekanik dayanıklılığı sayesinde de bir çok ürünün koruma amaçlı ambalajlanmasında kullanılır ve ürünlerin hasar görmelerini engeller. Ayrıca, hem ısı yalıtım özelliği hem de koruma özelliği sayesinde EPS'in özel tipleri gıda malzemelerinin de ambalajlanmasında kullanılır.
dayanımı EN 13163'te 50-750 kPa olarak verilmekte; XPS'in eğilme dayanımı ise,
EN 13164'te sınırlandırılmamaktadır. Eğilme dayanımının uygulamada anlamlı olması
için, ürünün esneme kabiliyetini gösteren dinamik rijitliliğinin küçük olması gerekir.
Böylece ısı yalıtımının yanında ses yalıtımı da yapabilmesi mümkün olur. XPS esneme
kabiliyeti olmayan bir malzemedir, dolayısıyla EN normunda dinamik rijitliğin ölçülmesine gerek duyulmamıştır. Mineral yünleri ve EPS esneme kabiliyetine sahip, dolayısı ile de ses yalıtım amacıyla da kullanılabilecek malzemelerdir. EPS ses yalıtım levhaları özel olarak üretilirler ve dinamik rijitlikleri 5 MN/m3'ten daha küçük olur. EN normunda mineral yünlerinin dinamik rijitliğin ölçülmesi belirtilmiş, ancak sınır değerleri verilmemiştir.
YANMA
Eps alev yürüyen ve alev yürümeyen olmak üzere iki tip olarak üretilmektedir. Alev yürümeyen B1 sınıfı hammaddeden üretilmektedir. “EPS’nin parlama noktası 360-370 C0 olup; kendiliğinden yanabilmesi için ortam sıcaklığının 490 C0 ulaşması gerekir. EPS’nin yanması sonucu ortaya çıkan gaz miktarı, ahşap gibi her binada kullanılan bir çok malzemeden daha azdır. Sıcağa karşı dayanımı ise; sıcaklığın derecesine ve süresine bağlıdır. Kısa süreli 100 C0 ye kadar dayanıklı, uzun sürede 75-85 C0 ye, minimumda ise -180 C0 ye kadar kullanılır. Bu nedenle çok soğuk tesisler için de ideal bir malzemedir.
ÖMÜR
EPS, sonsuz ömürlü bir malzemedir. Buna karşılık, bazı kişiler EPS’nin kullanıldığı yerde zamanla yok olduğunu iddia etmektedir. Olayın esası şöyledir: EPS doğru yerde, doğru kalınlık ve yoğunlukta, yapı fiziği ve inşaat kurallarına göre uygulandığı takdirde malzemenin yok olması diye bir şey bahis konusu olamaz.
Buna karşılık sıcak bir bölgede basınç altında (Örneğin bir teras çatıda), şap ve karo tabakalarının altında bilgi eksikliğinden veya ucuz fiyat cazibesiyle düşük yoğunlukta (Örneğin 10 kg/m3) EPS kullanılması halinde, sıcağın ve basıncın etkisiyle EPS yumuşayıp ezilir ve üzerindeki tabakaların çökmesine neden olabilir. Bu gibi yerlerde yüksek yoğunlukta 20-30 kg/m3 EPS kullanılmalıdır. Nitekim Almanya’da 31 yıllık bir teras çatıdan alınan 20kg/m3’Iük EPS malzemesi bilirkişi huzurunda test edilmiş ve malzemenin 31 yıl önceki özelliklerinin değişmediği görülmüştür.