Tavan Kaplamaları

Tavan Kaplamaları

Gelişen teknoloji ile hayatımızda önemli bir yer edinen strafor ürünleri, hemen hemen her alanda kullanılmaktadır. Tavan kaplamaları, avize göbekleri, kartonpiyerler, meyve sebze kutuları, binaların dış süslemelerinden tutun daha bir çok alanda karşılaşabilirsiniz. Kalıp olarak farklı boyut, ebat ve dansitelerde basılması kullanıldığı yere göre değişmektedir. Örneğin; strafor kartonpiyerler tavan kaplamalara nazaran daha serttir ve kolay kolay kırılmaz.

Tavan Kaplama Ürünleri Kullanım Alanları

  • lsı ve ses yalıtım malzemesi
  • Tavan kaplama uygulamalarında
  • Duvar kaplama uygulamalarında

Ürünlerimiz
Tavan Kaplaması Nasıl Uygulanır

Kendi başınıza yapacağınız kolay bir uygulama olan tavan kaplamanın, püf noktaları:

  1. Tavan kaplama malzemesinin arka bölümüne bölgesel olarak yapıştırıcı damlatınız.
  2. Tavan kaplamaya en uzun ve düz olan köşeden başlayınız
  3. Tavan kaplama malzemesini 3 sıra yarleştirin ve hafif kuvvet vererek yapıştırın. Daha sonra 2. sıradan başlayın ve köşeleri birleştirinki gönye kaçmasın
  4. Köşeler birleştimi yapıştırma yaparken tek sıra halinde ve en sondaki parça kalan yeride, kesimini yaparak yapıştırın. Böylelikle derz kaçıkları ve gönye kaçıkları oluşmasın.

Tavan kaplama uygulaması bittikten sonra stropiyer uygulaması yapabilirsiniz. Tavan kaplama yapılırken daha önceden kartonpiyer ve göbek varsa eğer, ozaman göbeği çıkartabilirsiniz, ya da göbek bölümünü maket bıçağı ile şablon alarakta kesebilirsiniz. Daha sonra beyaz çekomastik ile dolgu yapabilirsiniz. Aynı zamanda tavan kaplama malzemesini kendinizde su bazlı boya ile boyaya bilirsiniz. Tavan kaplama uygulamasında tavan nemli yada rutubetli ise; ozaman kuru bir bez ile siliniz ve uygulama yapınız. Tavan kaplama malzemesi koku yapmaz, terleme yapmaz, nemlenmez ve içerdeki sıcak havayı dışarı çıkarmaz. Tavan kaplama köpüğü duvarlara da döşenir. Burada alacağımız malzeme enjeksiyonlu tavan kaplama olmalıdır. Bunun sebebi ise daha dayanıklı olmasıdır. Tavan köpüğü uygulamasını kendiniz de rahatlıkla yapabilirsiniz. Bu şekilde maliyet olarak ta en aza inmiş olur.

  • Yapılacak yüzey, uygulamaya hazır hale getirilir.
  • Akrilik mastik, malzeme üzerine fazla kenara gitmeden, küçük toplar halinde uygulanır.
  • Yapıştırıcı dışarı taşırılmadan, kapı girişinin karşısındaki köşeden tek parçaların göze batmaması için başlanır.
  • Yapıştırma sırasında malzemeye fazla baskı yapılmamalı, “plaka sağa-sola oynatılarak” yapıştırıcının zemine yayılması sağlanmaktadır.
  • İki malzeme arasına dolgu yapılmamalı, taşan yapıştırıcı derz olarak kullanılmamalıdır.
  • Tavan eğriliği dikkate alınmalı, yapıştırıcı ile dolgu yapılarak, baskıyla kendi içinde çözümü sağlanmalıdır.
  • Uygulamaya tek bir köşeden başlayıp, sistematik bir şekilde devam ettirilmelidir.
EPS Hakkında
EPS Kullanım Alanları Nelerdir?
EPS ürünler, levha, boru veya önceden Şekil verilmiş elemanlar halinde, yapıların ısı ve ses yalıtımında ve ambalaj sanayiinde yoğun bir şekilde kullanılırlar. EPS ürünlerin ayrıca, binalarda duvar malzemesi olarak kullanımından, soğuk hava depolarının yalıtımına, soğuk bölgelerdeki karayolu yapımına, zeminlerin takviyesine, gemiler için can simidi ve can yeleği yapımına kadar sayılması mümkün olmayan; hafifliğin, dayanımın, kolay şekil verebilmenin, kolay uygulayabilmenin ve düşük ısı iletkenliğinin önemli olduğu bütün uygulamalarda sınırsız kullanım alanı vardır.
Malzeme, esnek olan yapısı, darbe emiş özelliği ve mekanik dayanıklılığı sayesinde de bir çok ürünün koruma amaçlı ambalajlanmasında kullanılır ve ürünlerin hasar görmelerini engeller. Ayrıca, hem ısı yalıtım özelliği hem de koruma özelliği sayesinde EPS'in özel tipleri gıda malzemelerinin de ambalajlanmasında kullanılır.
EPS Eğilme Dayanımı Ne Kadardır?
Mineral yünlerinin eğilme dayanımı EN 13162'de sınırlandırılmamıştır. EPS için eğilme
dayanımı EN 13163'te 50-750 kPa olarak verilmekte; XPS'in eğilme dayanımı ise,
EN 13164'te sınırlandırılmamaktadır. Eğilme dayanımının uygulamada anlamlı olması
için, ürünün esneme kabiliyetini gösteren dinamik rijitliliğinin küçük olması gerekir.
Böylece ısı yalıtımının yanında ses yalıtımı da yapabilmesi mümkün olur. XPS esneme
kabiliyeti olmayan bir malzemedir, dolayısıyla EN normunda dinamik rijitliğin ölçülmesine gerek duyulmamıştır. Mineral yünleri ve EPS esneme kabiliyetine sahip, dolayısı ile de ses yalıtım amacıyla da kullanılabilecek malzemelerdir. EPS ses yalıtım levhaları özel olarak üretilirler ve dinamik rijitlikleri 5 MN/m3'ten daha küçük olur. EN normunda mineral yünlerinin dinamik rijitliğin ölçülmesi belirtilmiş, ancak sınır değerleri verilmemiştir.
Su Emme Durumu Nasıldır?
Mineral yünleri, açık gözenekleri sebebiyle, özel olarak tedbir alınmaz ise, su emmeleri çok yüksek malzemelerdir. Kapalı gözenekleri sebebiyle EPS ve XPS'in su emmeleri düşüktür. XPS'in su emme değerleri EPS'den biraz daha düşüktür, ancak belirli yoğunluklarda EPS'nin su emme değerleri XPS'in su emme değerine kadar düşebilir.

YANMA
Eps alev yürüyen ve alev yürümeyen olmak üzere iki tip olarak üretilmektedir. Alev yürümeyen B1 sınıfı hammaddeden üretilmektedir. “EPS’nin parlama noktası 360-370 C0 olup; kendiliğinden yanabilmesi için ortam sıcaklığının 490 C0 ulaşması gerekir. EPS’nin yanması sonucu ortaya çıkan gaz miktarı, ahşap gibi her binada kullanılan bir çok malzemeden daha azdır. Sıcağa karşı dayanımı ise; sıcaklığın derecesine ve süresine bağlıdır. Kısa süreli 100 C0 ye kadar dayanıklı, uzun sürede 75-85 C0 ye, minimumda ise -180 C0 ye kadar kullanılır. Bu nedenle çok soğuk tesisler için de ideal bir malzemedir.

ÖMÜR

EPS, sonsuz ömürlü bir malzemedir. Buna karşılık, bazı kişiler EPS’nin kullanıldığı yerde zamanla yok olduğunu iddia etmektedir. Olayın esası şöyledir: EPS doğru yerde, doğru kalınlık ve yoğunlukta, yapı fiziği ve inşaat kurallarına göre uygulandığı takdirde malzemenin yok olması diye bir şey bahis konusu olamaz.
Buna karşılık sıcak bir bölgede basınç altında (Örneğin bir teras çatıda), şap ve karo tabakalarının altında bilgi eksikliğinden veya ucuz fiyat cazibesiyle düşük yoğunlukta (Örneğin 10 kg/m3) EPS kullanılması halinde, sıcağın ve basıncın etkisiyle EPS yumuşayıp ezilir ve üzerindeki tabakaların çökmesine neden olabilir. Bu gibi yerlerde yüksek yoğunlukta 20-30 kg/m3 EPS kullanılmalıdır. Nitekim Almanya’da 31 yıllık bir teras çatıdan alınan 20kg/m3’Iük EPS malzemesi bilirkişi huzurunda test edilmiş ve malzemenin 31 yıl önceki özelliklerinin değişmediği görülmüştür.